Vandretur rute 9. Los Marteles Caldera - Tenteniguada via Los Alfaques. Blue Tajinaste Routes
Starting point:
Los Marteles Caldera Altitude: 1529 m
Destination:
Tenteniguada Altitude: 767 m
Total Distance: 5880 m
Time to cover the Route: 2hr. 15’
Direction of the route: SW-NE
Net Difference in Altitude: 762 m
Difficulty rating: Low
Denne rute går i retning SW-NE, sværhedsgraden er lav, i regntiden er her dog en smule glat. Det er en rute gennem værdifuld naturlig landskab, det særlige natur reservat - blev erklæret - Reserva Natural Especial de los Marteles.
Turen begynder ved landevejen GC-130, punkt, P0 startpunkt Caldera Los Marteles, hvor vi står bag et af de vigtigste geologiske elementer på Gran Canaria, krateret Caldera Los Marteles, I dag anvendes jorden til landbrug.
Det første afsnit går til den nordlige del af krateret langs en skov sti til højre gennem en genplantet fyrreskov, der vidner om høj luftfugtighed og lave temperaturer i området på lavaen fra de seneste udbrud.
Bag fyrreskov, kommer vi til området Lomo del Salviar hvor et af husene har en af de mange springvand, der findes i naturreservatet, og vandet her er meget værdifuld.
Her er jorden af nephelin-basalt, cyklus Roque Nublo. Vi ser også terrasser, der ikke længere anvendes, men er anlagt med enge og mountain tornblad og De Kanariske kirtler frugt busk (Adenocarpus foliolosus) og de høje karakteristiske arter som Timian, De Kanariske Øer-Marguerite (Argyranthemum adauctum canariense) det Canariske havre, (Avena canariensis) og flere arter af græs. Fra dette punkt, og på de følgende tre afsnit, ser vi en af de vigtigste og mest eksklusive arter af dette område, Tenteniguada Thistle (Onopordum carduelinum), det er registreret i den Røde liste over truede arter på De Kanariske Øer og katalogiseret af IUCN (Den Internationale Union for Bevarelse af Naturen) som truede arter. Vinden og Goldfinch (Carduelius carduelius Prava) har spredt deres frø i området, og derfor fortsætter det med at vokse.
Efter 960 meter når vi til en kurve i starten af ruten, punkt, P1 begyndelsen af ruten. Vi fortsætter med at candre mod nordøst. Denne del af ruten løber gennem et område med Cytisus (Teline microphylla) og blå slange hoveder (Echium callithyrsum). Her findes også rovfugle som musvåger (Buteo buteo insularum), Bemærkelsesværdig er dens størrelse og skønhed, og vi kan se den overalt på ruten. Her er etnografisk værdifulde huler, der blev brugt som stalde til kvæg.
Herfra har vi en storslået udsigt over dalen Tenteniguada med monolit og Barranco de la Umbria.
På Morro de la Aguililla klatre vi 340 meter længere ned og går tilbage til skovstien til punkt, P2. Denne skovsti kan være glat, og den har været dækket med vulkansk aske fra tidligere udbrud..
Vi går 540 meter videre, og til venstre for ruten kommer vi tilbage på sporet mod nord, til punkt, P3.
Den første del af denne rute går også gennem nephelin basalt, som i det foregående afsnit af turen, i retning af Los Cardos Degollada. Navnet henviser til regionen og de mange eksisterende Tenteniguada Thistle. Her har vi en fantastisk udsigt over hele kirken i Valsequillo og en stor del af flodlejet Tenteniguada, Barranco de Umbrien, som har sit navn fra den lokale klimatologi.
Vi fortsætter 830 meter og kommer til punkt, P4. Fra dette punkt kan vi se geologiske fænomener såsom rock monolit af alt Talbettes Tenteniguada, erosion og diger fra den sene fase af Roque Nublo. Ruten går gennem spektakulære landskab, Massif Macizo del Mocanal, med høje skrænter mellem Tenteniguada og Los Cernicales.
På en La Mesa nævnte græs kan vi se mange hvirvelløse dyr, og en del forskellige fugle, såsom Corn Bunting (Miliaria calandra) elle Makaronesichen kanariefugl (Serinus canaria).
Efter yderligere 530 m kommer vi til det punkt, P5. Her går vi ned til Los Alfaques, mens vi nyder en fantastisk udsigt over kommunen Valsequillo gennem området, som ruten er opkaldt efter.
Her ser vi en smuk flora og fauna, fra bjerget tornblad, blå Bugloss, den makaronesiske Kanariske Ranunkel (Ranunculus cortusifolius), og dem, vi har set langs hele ruten, sowthistle (Sonchus acaulis) og spirende dværg tornblad (Chamaecytisus proliferus) arter fra De Kanariske Øer, som fortjener særlig omtale. Jo længere vi ned på denne vandrerute vi kommer, jo smukkere bliver der. Vi kommer på tværs af et par oliventræer (Olea europea cerasiformis).
Ved slutningen af denne rute komme vi til et område, hvor mandeltræer (Prunus amygdalus) skifter med grønne områder. 2 km længere fremme ankomme vi til P6 slutningen, hvor der er en lille grusvej med nogle få huse, med et lille vandfald til venstre.
Vi går langs vejen ved kirkegården i Tenteniguada og fortsætter op til busstoppestedet på hovedvejen GC-41 Telde-San Mateo, og efter yderligere 660 m, når vi punkt: P7 Tenteniguada, som er turens slutning.
Obs! Turen kan foretages på egen hånd eller med lokal guide - kontakt Canariainfo for yderligere information.